• LOGIN
  • Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

1η εβδομάδα Καλοκαιρινό CAMP 2023

Δείτε το Αναλυτικό Πρόγραμμα Παρακάτω

Δευτέρα 19 Ιουνίου: Ακαδημία Πλάτωνος

Ξεκινάμε το πρόγραμμά μας από τον ιερό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Εδώ άρχισε να διδάσκει και ο Πλάτων το 387 π.Χ. όταν γύρισε από τη Σικελία. Το άλσος, το γυμνάσιο, οι σχολές και τα άλλα ιδρύματα γύρω από τον περίβολο έδωσαν στην περιοχή πνευματική και αθλητική διάσταση. Η ακμή τους έφτασε στο αποκορύφωμά της, την εποχή του Ιουλιανού και την περίοδο της νέο-πλατωνικής φιλοσοφίας. Ο ιερός αυτός χώρος έγραψε ιστορία 1000 χρόνων. Από εδώ πέρασαν φιλόσοφοι, ρήτορες, πολιτικοί, κυβερνήτες, αυτοκράτορες, απλοί άνθρωποι που ερχόταν να διαλογιστούν, να συζητήσουν και να πειραματιστούν. Πολλά μέλη της Ακαδημίας έφευγαν και επέστρεφαν στις πατρίδες τους ή πήγαιναν σε άλλες πόλεις μεταφέροντας και διδάσκοντας το πνεύμα της Ακαδημίας. Πόσο μεγάλο ήταν το κύρος της φαίνεται και από το γεγονός ότι ο μαθηματικός και αστρονόμος Εύδοξος από την Κνίδο, ο οποίος είχε ιδρύσει σχολή μαθηματικών και αστρονομίας στην Κύζικο της Προποντίδας το 366 π.Χ, έκλεισε τη σχολή του και μαζί με τους μαθητές του εισήλθε στην Ακαδημία.

Εκτός από τον χώρο της Ακαδημίας, θα επισκεφτούμε και το ψηφιακό μουσείο. Εκεί θα «συναντήσουμε» τον Πλάτωνα ως ιστορικό πρόσωπο, που έδρασε στην Αθήνα του 4ου αιώνα π.Χ. Θα γνωρίζουμε όμως και τον ο τόπο που έδρασε, δηλαδή τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας. Τι σημαίνει άραγε να ζει κανείς  στη «γειτονιά του Πλάτωνος» τον 4ο π.Χ αιώνα; Εκτός από εικόνες και ιστορικά στοιχεία, θα αγγίξουμε φιλοσοφικές έννοιες και ιδέες που διαδόθηκαν στη Δύση με αποτέλεσμα σήμερα, σε όλες τις πολιτισμένες χώρες υπάρχει ίδρυμα με το όνομα Ακαδημία, προς τιμήν της σχολής του Πλάτωνος.

Τρίτη 20 Ιουνίου: Λύκειον Αριστοτέλους

Στις παρυφές της αρχαίας Αθήνας, έξω από τα τείχη και την πύλη του Διοχάρους τοποθετείται η σχολή του Αριστοτέλους.Το Λύκειο αποτελούσε μία ιδιαίτερα εκτεταμένη, κατάφυτη, περιοχή ανάμεσα σε δύο ποτάμια, τον Ηριδανό, προς βορρά, και τον Ιλισό, προς νότο, δίπλα στο ιερό του Λυκείου Απόλλωνος και του Ηρακλή Παγκράτους. Το Λύκειον πήρε το όνομά του από το Ιερό του Λυκείου Απόλλωνος, που προϋπήρχε του γυμνασίου. Ο Λύκειος Απόλλων λατρευόταν στην περιοχή από τους πανάρχαιους χρόνους. 

Τον 4ο αιώνα π.Χ. ιδρύθηκαν στα γυμνάσια οι πρώτες φιλοσοφικές σχολές, κατ’ ουσίαν τα πρώτα Πανεπιστήμια: στην περιοχή του Λυκείου ίδρυσε, το 335 π.Χ τη σχολή του ο Αριστοτέλης και δίδαξε για περίπου δώδεκα χρόνια, τα πιο δημιουργικά της ζωής του.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Λυκείου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τόπους της ιστορίας του ανθρωπίνου πνεύματος. Το μνημειώδες διανοητικό οικοδόμημα του Αριστοτέλη και της Σχολής του συγκεφαλαίωσε όλες τις φιλοσοφικές και επιστημονικές αναζητήσεις του αρχαίου κόσμοy. Επί 18 αιώνες, έως την Αναγέννηση, ο Αριστοτέλης ήταν το άπαν της ανθρώπινης σοφίας και η αδιαμφισβήτητη αυθεντία σε κάθε σχεδόν τομέα της επιστήμης. Ο Κεραμεικός είναι ένα από τα 9 μεγάλα αρχαιολογικά μνημεία της πόλης. Μέσα σε αυτά είναι φυσικά η η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, η Ακρόπολη, η Αρχαία Αγορά, και η Ρωμαϊκή αγορά. Είναι ο χώρος θα συναντήσεις καθώς θα κάνεις τη βόλτα σου στον πεζόδρομο από την πλατεία Ασωμάτων προς την περιοχή του Γκάζι.

Τετάρτη 21 Ιουνίου: Κεραμεικός

Ο Κεραμεικός είναι χωρίς υπερβολή ένα σπάνιο και εντυπωσιακό υπαίθριο μουσείο έκτασης σχεδόν 40 στρεμμάτων. Ένα μουσείο που χαρίζει απλόχερα τη θέα από μοναδικά έργα γλυπτικής, κεραμικά και ίχνη από τα αρχαία τείχη.  Ένα ιστορικό διαμάντι που παραμένει σχετικά άγνωστο όχι μόνο στους ξένους επισκέπτες αλλά και στους Έλληνες. 

Πλημμυρισμένη από εμπόρους και πραματευτάδες σε καιρό ειρήνης και από πολεμιστές σε καιρό πολέμου, η μεγάλη αυτή πύλη σηματοδοτούσε το κέντρο της πόλης. Από εκεί ξεκινούσε η μεγάλη οδός των Παναθηναίων, η οποία διέσχιζε την Αθήνα και αποτελούσε την κεντρική της αρτηρία. Ο δρόμος αυτός έφτανε μέχρι την είσοδο της Ακρόπολης. Στην Ιερά πύλη κατέληγε η Ιερά Οδός, ο δρόμος που οδηγούσε τους Αθηναίους προς την Ελευσίνα. Από εκεί ξεκινούσε η πομπή των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Στη μέση περίπου του Κεραμεικού κυλάει ακόμα ήσυχα ο ποταμός Ηριδανός, ο οποίος πηγάζει από τον Λυκαβηττό και τη γνωστή μας σήμερα Δεξαμενή.

Πέμπτη 22 Ιουνίου: Προεδρική Φρουρά 

Σήμερα επισκεπτόμαστε την Προεδρική Φρουρά. Μαθαίνουμε την ιστορία των Ευζώνων οι οποίοι αποτελούν κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδος. 

Από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, η ευζωνική στολή των οπλαρχηγών και αγωνιστών που πρωτοστάτησαν στους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους κατά των Οθωμανών, την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, καθιερώθηκε ως η επίσημη εθνική ενδυμασία. Το στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς, από ιδρύσεως της βρίσκεται κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο και φέρει τιμητικά το όνομα του Σουλιώτη οπλαρχηγού και ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Γεωργίου Τζαβέλα.

Η επίσκεψη στην Προεδρική Φρουρά περιλαμβάνει την επίσκεψη στο στρατόπεδο, την γνωριμία με τους Εύζωνες και την εκπαίδευσή τους, και βεβαίως, την αλλαγή φρουράς στο Σύνταγμα!

Παρασκευή 23 Ιουνίου: Ελευσίνα

Επισκεπτόμαστε τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, έναν από τους σημαντικότερους της Ελλάδας. Περισσότερο γνωστή για τα Ελευσίνια Μυστήρια, αλλά και τον μέγιστο των τραγικών ποιητών Αισχύλο, η περιοχή συνέδεσε νωρίς, από τους Μυκηναϊκούς ακόμα χρόνους, τις τύχες της με αυτές της Αθήνας.

Το ιερό της Ελευσίνας υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, όπου από τη Μυκηναϊκή Εποχή έως το τέλος του 4ου αι. μ.Χ. λατρευόταν συνεχώς η θεά Δήμητρα, θεά της ανανέωσης της φύσης και της βλάστησης των σιτηρών, που δίδαξε στους Ελευσινίους την καλλιέργεια της γης και τις ιερές τελετές, τα πάνσεπτα μυστήρια, για τα οποία αξίωσε απόλυτη μυστικότητα. Στα χρόνια του Σόλωνα (αρχές 6ου αι. π.Χ.) η Ελευσίνα προσαρτάται οριστικά στην Αθήνα και τα Ελευσίνια Μυστήρια καθιερώνονται ως αθηναϊκή εορτή. Καταλήγουμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας, ένα από τα πρώτα μουσεία του ελληνικού κράτους.

Ημερήσιο Πρόγραμμα

Προσέλευση

08:00 – 08:30

Μικρό πρωινό γεύμα και προετοιμασία

08:30

Αναχώρηση για τον καθημερινό προορισμό

09:30

Ιχνηλατούμε

10:00 – 12:00

Μικρό μεσημεριανό γεύμα

12:30

Δημιουργικό παιχνίδι σχετικό με την εκδρομή

13:00

Πέρας προγράμματος

14:00

Αναχώρηση

14:00 – 15:00

Η ομάδας μας

Επιμέλεια φιλολογικού προγράμματος

Σοφία Γούλα – Βίκυ Σακκά – Σόνια Σιούτη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Γεωργία Πατεράκη

W6DCUHbj_400x400-300x300

Ευγενία Μανωλίδου

Υπεύθυνη Προγράμματος Σπουδών

 

top

Copyright © 2023 Ελληνική Αγωγή | All rights reserved.