Δείτε το Αναλυτικό Πρόγραμμα Παρακάτω
Δευτέρα 26 Iουνίου: Λόφος Μουσών: Φυλακές Σωκράτους και Πνύκα
Η λιθόστρωτη διαδρομή που οδηγεί προς το εσωτερικό του χώρου αποτελεί μέρος των διαμορφώσεων Πικιώνη. Ο Δημήτριος Πικιώνης, εμπνευσμένος αρχιτέκτονας, πολεοδόμος και στοχαστής δημιούργησε στο διάστημα 1950-1957 το Περίπτερο (Αναπαυτήριο Πικιώνη) και διαμόρφωσε δύο κεντρικές λιθόστρωτες διαδρομές, από τις οποίες η κατευθύνεται προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, ενώ η άλλη καταλήγει σε ένα πλάτωμα, το Άνδηρον, στο λόφο του Φιλοπάππου, με θέα τα μνημεία της Ακρόπολης.
Σήμερα θα σταθούμε και στο εντυπωσιακό, διώροφο ή τριώροφο κτήριο, γνωστό από την παράδοση ως «Φυλακές Σωκράτους». Η σπηλαιώδης μορφή του κτηρίου και η μικρή απόσταση από την Αρχαία Αγορά της Αθήνας, πρέπει να οδήγησε τη λαϊκή αντίληψη στην ταύτισή του με το «Δεσμωτήριον του Σωκράτους» ή με «αρχαία Λουτρά», άποψη η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί. .Στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως κρύπτη για τις αρχαιότητες της Ακρόπολης και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Τρίτη 27 Ιουνίου: Χοροθέατρον Δόρας Στράτου
Για τους Έλληνες, οι εθνικοί χοροί έχουν μια ξεχωριστή σημασία. Οι χοροί αυτοί δε σχεδιάστηκαν από κάποιον ειδικό, αλλά τους έπλασε η ψυχή του λαού. Έγιναν από ανθρώπους οι οποίοι, μη γνωρίζοντας ανάγνωση και γραφή και μη διαθέτοντας άλλη μόρφωση, χόρευαν και τραγουδούσαν για να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους.
Οι σημερινοί χοροί έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα. Στη Μινωική Κρήτη οι νέοι και οι νέες χόρευαν για τον ερχομό της Άνοιξης, στην Κλασική Ελλάδα οι πεπλοφόροι χόρευαν στις Καρυές προς τιμήν της Αρτέμιδος και στα Παναθήναια προς τιμήν της Αθηνάς. Η Ελλάδα έχει χορευτική ιστορία που ξεκινάει πριν από 3.000 χρόνια. Ελληνικοί χοροί όπως το Χασάπικο, αποτελούν εξέλιξη πολύ παλιότερων χορών με ρίζες από το 330 π.Χ . Αυτή η μακρόχρονη ιστορία γέννησε εκατοντάδες χορούς – σήμερα σώζονται καταγραφές τετρακοσίων διαφορετικών χορών με τις παραλλαγές τους. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο χορός δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους θεούς, για το λόγο αυτό ήταν συνδεδεμένοι με κάθε
Οι παραδοσιακοί χοροί, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας ταυτότητας, μας δένουν με το παρελθόν. Σήμερα μαθαίνουμε για τις ξεχωριστές στολές πόλεων και νησιών, την ιστορία των χορών και τα μυστικά που φέρουν. Χοροί που μας ταξιδεύουν στα πανάρχαια χρόνια, όπως μαρτυρούν αγγεία, τοιχογραφίες αλλά και κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που περιγράφουν λαβές και βήματα αιώνων. Η Δόρα Στράτου αφιέρωσε τη ζωή της στο έργο της διάσωσης και διάδοσης των χορών αυτών. Με τις επισκέψεις στο θέατρό της, συνεχίζουμε την παράδοση και εξασφαλίζουμε το μέλλον τους. Και όλα αυτά, χορεύοντας μέχρι τελικής πτώσεως!
Τετάρτη 28 Ιουνίου: Μουσείο Ακροπόλεως
Σήμερα κάνουμε ένα από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά ταξίδια του κόσμου. Το μουσείο της Ακροπόλεως μας περιμένει για να μας διηγηθεί ιστορίες ενός σπουδαίου πολιτισμού: του δικού μας.
Μεταμορφωνόμαστε νοερά σε αρχαίους Έλληνες και επισκεπτόμαστε «το σπίτι μας.» Μία αξέχαστη εμπειρία της επίσκεψης ενός από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά δώρα που έχουν δοθεί ποτέ σε ολόκληρο τον κόσμο, με τον μοναδικό τρόπο ξενάγησης των εκπαιδευτικών της Ελληνικής Αγωγής.
Χτισμένο πάνω από μια γειτονιά που κατοικείται από το 4.000 π.Χ., το Μουσείο της Ακροπόλεως διαθέτει υπέροχα έργα τέχνης και λιθοδομές, αρχιτεκτονική απαράμιλλης ομορφιάς και εντυπωσιακά τέχνεργα που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών της Ακρόπολης και του Μουσείου της.
Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε το Μουσείο, ανακαλύπτουμε και κάτι καινούργιο. Και όσο το γνωρίζουμε, τόσο μεγαλώνει και ο σεβασμός και η αγάπη μας για την εμβληματική, αρχαία Αθήνα.
Πέμπτη 29 Ιουνίου: Ζάππειον και Ναός Ολυμπίου Διός
Το Ζάππειον Μέγαρον αποτελεί ιστορική κληρονομιά στον Ελληνικό Πολιτισμό. Ο Ευαγγελής Ζάππας, Έλληνας Πατριώτης και Βορειοηπειρώτης Εθνικός Ευεργέτης, είχε το όραμα της αναγεννήσεως του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και αφιέρωσε τη ζωή του στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και του πανελληνισμού.
Επισκεπτόμαστε το Ζάππειον και μαθαίνουμε την ιστορία του. Στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 φιλοξενούνται στην κυκλική αίθουσά του τα αγωνίσματα της ξιφασκίας, ενώ στους Β΄ Διεθνείς Ολυμπιακούς Αγώνες (1906) η έλλειψη υποδομών και εγκαταστάσεων οδήγησε στη χρήση του ως «Ολυμπιακού Χωριού».
Από το 1936 και για 40 χρόνια φιλοξένησε τον πρώτο κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας. Το 1940 μετασκευάζεται σε νοσοκομείο, τον επόμενο χρόνο επιτάσσεται από τον γερμανικό στρατό κατοχής, στη συνέχεια μετατρέπεται σε αποθήκη και κατόπιν σε στρατώνα (1944), ενώ πλήττεται και από βομβαρδισμούς στα Δεκεμβριανά.
Μεταπολεμικά συζητείται η κατεδάφισή του. Ευτυχώς, το 1960 πραγματοποιήθηκε γενική επισκευή, ενώ η τελευταία ανακαίνιση έγινε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ολοκληρώθηκε το 2007.
Η μέχρι τώρα πολύχρονη παρουσία του στο Κέντρο της Αθήνας, το ανέδειξε στο αρχαιότερο Μνημείο της πόλης μας και σε σημείο αναφοράς για τον Πολιτισμό, την Οικονομία και τον Αθλητισμό, άρρηκτα συνδεδεμένο με την Σύγχρονη Ιστορία μας.
Παρασκευή 30 Ιουνίου: Χαλκίδα
Η Χαλκίδα υπήρξε μία από τις πιο δραστήριες πόλεις της αρχαίας Ελλάδος. Δημιούργησε αποικίες από τη Θράκη ως την Ιταλίακαι τη Σικελία. Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης της πόλης συναντώνται ήδη από την παλαιολιθική περίοδο, αλλά ο πρώτος σημαντικός οικισμός της που μπορεί να χαρακτηριστεί ως πόλισμα έγινε γύρω στο 3000 π.Χ. κατά την αρχή της Νεολιθικής Περιόδου. Η ύπαρξη της Χαλκίδας στα μυκηναϊκά χρόνια αποδεικνύεται από σποραδικά τεκμήρια, και κυρίως μέσα από τα Ομηρικά Έπη, αφού οι Χαλκιδείς περιλαμβάνονται στον ονομαστό “Νηών Κατάλογο”, έχοντας προσφέρει 40 πλοία.
Στα γεωμετρικά χρόνια η πόλη συνοικίζεται και βιώνει ονομαστή ακμή, ενώ μαζί με την Ερέτρια αποτελούν τις δύο σημαντικότερες πόλεις της Εύβοιας. Οι κάτοικοί της ασχολούνται με το εμπόριο, την κεραμική και τη μεταλλοτεχνία. Η ονομασία της πόλης της Χαλκίδας προήλθε από την παρουσία κοιτασμάτων χαλκού στην ευρύτερη περιοχή, τα οποία αποτέλεσαν και παράγοντα ανάπτυξης. Επισκεπτόμαστε σήμερα τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλεως και μαθαίνουμε την καταγωγή του λεγομένου «Λατινικού Αλφαβήτου» που στην πραγματικότητα, ξεκίνησε από την Χαλκίδα!
Ημερήσιο Πρόγραμμα
Προσέλευση | 08:00 – 08:30 |
Μικρό πρωινό γεύμα και προετοιμασία | 08:30 |
Αναχώρηση για τον καθημερινό προορισμό | 09:30 |
Ιχνηλατούμε | 10:00 – 12:00 |
Μικρό μεσημεριανό γεύμα | 12:30 |
Δημιουργικό παιχνίδι σχετικό με την εκδρομή | 13:00 |
Πέρας προγράμματος | 14:00 |
Αναχώρηση | 14:00 – 15:00 |
Η ομάδας μας
Επιμέλεια φιλολογικού προγράμματος
Σοφία Γούλα – Βίκυ Σακκά – Σόνια Σιούτη
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Γεωργία Πατεράκη

Ευγενία Μανωλίδου
Υπεύθυνη Προγράμματος Σπουδών