• LOGIN
  • Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

5η εβδομάδα Καλοκαιρινό CAMP 2023

Δείτε το Αναλυτικό Πρόγραμμα Παρακάτω

Δευτέρα 17 Ιουλίου: Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας, ο καθοριστικός ρόλος της Ελλάδας στην ανάδειξη του Ολυμπισμού, η απόδοση φόρου τιμής στους Έλληνες αθλητές θα μας απασχολήσουν σήμερα κατά την επίσκεψή μας στο Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Θα αποδώσουμε φόρο τιμής στις Αρχές και στις Αξίες, στη δομή και στους σκοπούς του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος, στους Οργανισμούς και στα Ιδρύματα που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και φυσικά, στους οραματιστές που τους έδωσαν πάλι ζωή.

Τέλος, θα αναδείξουμε τον ρόλο και την αρωγή της Ελλάδος στη διαμόρφωση του συγχρόνου Ολυμπιακού κινήματος και θα προσπαθήσουμε να εμπνεύσουμε τα παιδιά ώστε να αγωνίζονται και να μην το βάζουν κάτω στη ζωή του, σε κάθε τομέα.

Τρίτη 18 Ιουλίου: Αρχαίο Θέατρο Διονύσου

Το πρότυπο του θεάτρου στην παγκόσμια ιστορία.

Επισκεπτόμαστε τον χώρο που έχει άρρηκτα συνδεθεί με τη γένεση και εξέλιξη ενός από τα κορυφαία επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού: του δράματος και της σύλληψης του θεάτρου. Εκεί πρωτοδιδάχτηκαν τα κορυφαία έργα των μεγάλων κλασικών δραματικών ποιητών, Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη και Μενάνδρου, τα οποία όχι μόνο παίδευσαν πολύπλευρα το αθηναϊκό κοινό και συνέβαλαν καθοριστικά στο συνεχή επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του Αθηναίου πολίτη ως μέλους του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά έως σήμερα συνιστούν πνευματική παρακαταθήκη για όλη την ανθρωπότητα. Ο αρχιτεκτονικός κυκλικός σχεδιασμός μάλιστα του ολόλιθου αθηναϊκού θέατρου και η υλοποίησή του σε ένα κατωφερές έδαφος κατέχει στην ιστορία της αρχιτεκτονικής των θεατρικών χώρων αρχετυπικό ρόλο, αφού εδώ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, περίπου το 350 π.Χ., και στο εξής απετέλεσε πρότυπο για όλους τους θεατρικούς χώρους.

Τετάρτη 19 Οουλίου: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Διασχίζοντας την οδό Πατησίων όλοι γνωρίζουμε και προσέχουμε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι αποτελεί ένα από τα πρώτα οικοδομήματα του νέου ελληνικού κράτους;

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1829. Αποτέλεσε το πρώτο Μουσείο που ιδρύθηκε στο ελληνικό κράτος μετά τον επαναστατικό αγώνα και την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό. Η αρχική του έδρα ήταν στην Αίγινα, την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας. Με τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αθήνα το 1834, μεταφέρθηκε και η έδρα του Μουσείου. Οι αρχαιότητες στεγάστηκαν σε διάφορα κτίρια και μνημεία. Το 1866, με τη δωρεά του οικοπέδου από την Ε. Τοσίτσα και τη χορηγία της οικογένειας Μπερναρδάκη από την Αγία Πετρούπολη, ξεκίνησε η ανέγερση του σημερινού κτιρίου του Μουσείου, σε σχέδια L. Lange και με τροποποιήσεις του Ερνέστου Τσίλλερ.

Το μουσείο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του Συγχρόνου Ελληνικού Κράτους και φιλοξενεί τα σημαντικότερα ευρήματα της χώρας.

Πέμπτη 20 Ιουλίου: Κατακόμβες Ρωσσικής Εκκλησίας

Μία επίσκεψη μοναδικής σημασίας, ομορφιάς και συμβολισμών.Κατεβαίνουμε 6,5 μέτρα κάτω από τη γη και ανακαλύπτουμε έναν εντυπωσιακό μυστικό κόσμο, που αποτελεί ταυτόχρονα κι έναν ανεκτίμητο αρχαιολογικό θησαυρό, άγνωστο σε πολλούς. Εδώ, όπου προϋπήρχε ο ναός του Λυκείου Απόλλωνος, κρύβονται αιώνες ιστορίας και μνήμης. Ένας χώρος που βίωσε την αλλαγή του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, σε Ρωμαϊκού, σε Βυζαντικού Πλήθος ανακαλύψεων και αρχαιολογικών ευρημάτων ανάμεσα σε ένα ολόκληρο υπόγειο συγκρότημα ρωμαϊκών λουτρών, αποτελούν τα στοιχεία που συνθέτουν τον υπόγειο χώρο που έλαβε στα μεταγενέστερα χρόνια τον χαρακτηρισμό της “κατακόμβης”. Εκεί, στα έγκατα της γης, στεκόμαστε με δέος επάνω σε 2.500 χρόνια ιστορίας…

Παρασκευή 21 Ιουλίου: Μαραθώνας

Ολοκληρώνουμε το φετινό μας πρόγραμμα με μία από τις ιστορικότερες και ενδοξότερες περιοχές στην παγκόσμιο ιστορία.

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο ο ήρωας Μαραθών συνόδευσε και τους Διόσκουρους, που εισέβαλαν στην Αττική προκειμένου να απελευθερώσουν την μικρή αδελφή τους Ελένη, η οποία έγινε γνωστή μεταγενέστερα, ως η Ωραία Ελένη, την οποία είχε απαγάγει ο Θησέας, με την βοήθεια του Πειρίθου, με σκοπό να την παντρευτεί, όταν εκείνη μεγαλώσει και την είχε κρύψει στις Αφίδνες. Από εκεί, αφού ελευθέρωσαν την αδελφή τους, απήγαγαν τη μητέρα του βασιλιά της Αθήνας, την Αίθρα και βοήθησαν να ανέβει στον θρόνο της Αθήνας ο Μενεσθέας, εκμεταλλευόμενοι και την απουσία του Θησέα, ο οποίος ήταν φυλακισμένος στον Άδη.

Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ως προς την ημερομηνία της ίδρυσης του Μαραθώνα, η αναφορά της πόλης σε απόσπασμα της Οδύσσειας του Ομήρου καταδεικνύει τη σημασία αυτού του οικιστικού κέντρου, ακόμη και σε εκείνη την μακρινή εποχή.

Στο Μαραθώνα σύμφωνα με τη ελληνική μυθολογία, ο βασιλιάς της Αθήνας Θησέας έπιασε τον Ταύρο της Κρήτης, ο οποίος προξενούσε καταστροφές στον κάμπο του Μαραθώνα.

Επισκεπτόμαστε τον μαρμάρινο αρχαιοελληνικό ναό στη βάση του φράγματος, που φτιάχτηκε για να θυμίζει τη νίκη των ανθρώπων κατά της λειψυδρίας και ο οποίος θεωρείται το πιο θαυμαστό αξιοθέατο, πιστό αντίγραφο του θησαυρού των Αθηναίων, του ναού που είχαν κατασκευάσει οι αρχαίοι πρόγονοι στους Δελφούς. σε ανάμνηση της νίκης εναντίον την Περσών στη Μάχη του Μαραθώνα.

Φυσικά αναφερόμαστε στη θρυλική Μάχη του Μαραθώνα που αποτελεί καθοριστικός σταθμός στην ιστορία της Δύσης. Οι δέκα χιλιάδες Αθηναίοι που πήραν τα όπλα και εφόρμησαν πάνω στους Πέρσες εκείνη τη μέρα έσωσαν –με όλη τη σημασία της λέξεως– τον δυτικό πολιτισμό.

Μαθαίνουμε βιωματικά την ιστορία στον τόπο που εκτυλίχθηκε. Πόσο τυχεροί είμαστε!

Ημερήσιο Πρόγραμμα

Προσέλευση

08:00 – 08:30

Μικρό πρωινό γεύμα και προετοιμασία

08:30

Αναχώρηση για τον καθημερινό προορισμό

09:30

Ιχνηλατούμε

10:00 – 12:00

Μικρό μεσημεριανό γεύμα

12:30

Δημιουργικό παιχνίδι σχετικό με την εκδρομή

13:00

Πέρας προγράμματος

14:00

Αναχώρηση

14:00 – 15:00

Η ομάδας μας

Επιμέλεια φιλολογικού προγράμματος

Σοφία Γούλα – Βίκυ Σακκά – Σόνια Σιούτη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Γεωργία Πατεράκη

W6DCUHbj_400x400-300x300

Ευγενία Μανωλίδου

Υπεύθυνη Προγράμματος Σπουδών

 

top

Copyright © 2023 Ελληνική Αγωγή | All rights reserved.