• LOGIN
  • Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

3η εβδομάδα Καλοκαιρινό CAMP 2023

Δείτε το Αναλυτικό Πρόγραμμα Παρακάτω

 

Δευτέρα 3 Ιουλίου: Λουμπαρδιάρης και Μνημείον Φιλοπάππου

Εκεί, στους πρόποδες του Φιλοπάππου ξεκινά η εβδομάδα μας, βαδίζοντας στο λιθόστρωτο – έργο τέχνης του διάσημου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη και μαθαίνουμε την ιστορία της πανάρχαιας περιοχής στο κατάφυτο τοπίο. Η μοναδική ιστορία της εκκλησίας τους Αγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη μας δίνει την αφορμή να μιλήσουμε για την περίοδο της Τουρκοκρατίας και την προέλευση του «περίεργου» ονόματος της εκκλησίας. Περνάμε την πύλη του Διατειχίσματος που φέρει το όνομα «Δίπυλο υπέρ των Πυλών» και ξεκινάμε την πεζοπορία προς το μνημείο που είναι αφιερωμένο στον ευεργέτη της πόλεως των Αθηνών  Γάιο Ιούλιο Αντίοχο Φιλόπαππο, το γνωστό μνημείο του Φιλοπάππου. Και όλα αυτά, υπό το βλέμμα της Ακροπόλεως που θα μας συντροφεύει από μακρυά: Τρεις χιλιάδες χρόνια ιστορίας, σε μία ημέρα!

Τρίτη 4 Ιουλίου: Ραγκαβάς

Ξεκινάμε σήμερα από τα Αναφιώτικα και προσανατολιζόμαστε προς την αριστοκρατικότερη συνοικία της πόλης μας. Αγίου Νικολάου Ραγκαβά βρίσκεται βορειοανατολικά της Ακροπόλεως και στηρίζεται στους πρόποδες του βράχου της Ακροπόλεως, αγναντεύοντας τον λόφο του Λυκαβηττού. Οι ειδικοί τοποθετούν το ναό στον 11ου αιώνα μ.Χ., εξαιτίας των αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών χαρακτηριστικών του, όντας παρόμοιος με άλλες εκκλησίας της ίδιας εποχής. Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως που χαρακτηρίζει το εκκλησάκι αυτό, είναι ότι εκεί ήχησε για πρώτη φορά μετά από τα 400 περίπου χρόνια σκλαβιάς, ο ήχος της καμπάνας στην ελεύθερη πλέον Αθήνα, από το καμπαναριό του Αγίου Νικολάου. Η ιστορική αυτή καμπάνα βρίσκεται  σήμερα κρεμάμενη εντός του Ιερού ναού.

Τετάρτη 5 Ιουλίου: Παλαιά Βουλή

Το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ελληνική ιστορία αφού πρόκειται για την πρώτη μόνιμη στέγη του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα στο κέντρο των Αθηνών με την μεγαλόπρεπη Αίθουσα των Συνεδριάσεων που αποτελεί χώρο ιστορικής μνήμης, αλλά και στέγη για εκδηλώσεων ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Οι αίθουσες που την περιβάλλουν στεγάζουν την μόνιμη έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, ενώ το υπερώο αποτελεί τον χώρο των περιοδικών του εκθέσεων. Μαζί με την περιήγηση στην Παλαιά Βουλή, μαθαίνουμε να συνδέουμε την Ιστορία των νεοτέρων χρόνων του Ελληνικού Κράτους.

Πέμπτη 6 Ιουλίου: Βουλή των Ελλήνων

Με αφορμή την επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων, μαθαίνουμε την Ιστορία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους και την περίοδο της βασιλείας. Περιηγούμαστε σε όλο το μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων με ειδική ξεναγό που θα μας εξηγήσει όλη την ιστορία των παλαιών Ανακτόρων, θα δούμε τα σχέδια από το αρχείο της Βουλής, πολλές φωτογραφίες από την Αθήνα του παρελθόντος και για την πυρκαγιά το 1909 που προκάλεσε μεγάλες ζημιές. Μαθαίνουμε για την χρήση του ως κέντρο περίθαλψης των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής το 1922 και την μετατροπή του στην έδρα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Παρασκευή 7 Ιουλίου: Υμηττός

Ολοκληρώνουμε μία ακόμη συναρπαστική εβδομάδα με την εκδρομή στον Υμηττό, ένα μέρος με έντονη λαογραφία και αστικούς μύθους. Ο Υμηττός εμφανίζεται ως κέντρο λατρείας, αλλά και τόπος υγείας, λόγω της ύπαρξης πηγών. Στον Υμηττό υπήρχαν τρεις πηγές οι οποίες θεωρούνταν ιερές: H πηγή της Καλοπούλας που πίστευαν ότι το νερό της είχε ευεργετικές ιδιότητες, ιδιαίτερα για τις άτεκνες γυναίκες, οι οποίες τεκνοποιούσαν όταν το έπιναν ή λούζονταν με αυτό. Έκανε δηλαδή τις γυναίκες «εὐτόκους τὰς ἐξ αὐτοῦ πινούσας, τὰς δὲ ἀγόνους γονίμους». H πηγή του Κριού, πιθανά να πρόκειται για την αρχαία πηγή Καλλία, το νερό εξακολουθεί να τρέχει έως και σήμερα μέσα από ένα ρωμαϊκό κεφάλι κριού. H πηγή του Αγιάσματος, τεχνητή πηγή με θεραπευτικές ιδιότητες. Το νερό από τις δύο πρώτες πηγές κατέληγε στον Ηριδανό, το μυθικό ποταμό που οι αρχαίοι Έλληνες τοποθετούσαν στις «εσχατιές της γης». Φυσικά, επισκεπτόμαστε την Μονή Καισαριανής και μαθαίνουμε για την ιστορία της που πηγαίνει πίσω στον 11ο αιώνα.

Ημερήσιο Πρόγραμμα

Προσέλευση

08:00 – 08:30

Μικρό πρωινό γεύμα και προετοιμασία

08:30

Αναχώρηση για τον καθημερινό προορισμό

09:30

Ιχνηλατούμε

10:00 – 12:00

Μικρό μεσημεριανό γεύμα

12:30

Δημιουργικό παιχνίδι σχετικό με την εκδρομή

13:00

Πέρας προγράμματος

14:00

Αναχώρηση

14:00 – 15:00

Η ομάδας μας

Επιμέλεια φιλολογικού προγράμματος

Σοφία Γούλα – Βίκυ Σακκά – Σόνια Σιούτη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Γεωργία Πατεράκη

W6DCUHbj_400x400-300x300

Ευγενία Μανωλίδου

Υπεύθυνη Προγράμματος Σπουδών

 

top

Copyright © 2023 Ελληνική Αγωγή | All rights reserved.